De amandelen (tonsillen) en hun functie

 De (keel-)amandelen of tonsillen zitten links en rechts achteraan in de keel. Ze bestaan uit lymfeklierweefsel en zijn een onderdeel van het lymfekliersysteem. Dit vangt zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt ze onschadelijk.  Toch heeft het verwijderen van amandelen geen merkbaar gevolg bij het bestrijden van infecties. De amandelen zijn immers maar een klein gedeelte van het totale lymfekliersysteem van het gehele lichaam.    Bovendien bevind zich in de mond-keelholte ook lymfeklierweefsel in het slijmvlies van het weke verhemelte en in de zij- en achterwand van de keel zodat voldoende afweerfunctie overblijft.

 Wanneer worden amandelen verwijderd?

 De meest voorkomende redenen om amandelen te verwijderen:

-herhaaldelijk optredende acute ontstekingen van de amandelen (angina of acute tonsillitis)

-abcesvorming met ophoping van etter in het weefsel rond de amandel (peritonsillair abces)

-belemmering van de ademhaling door de grote omvang van de amandelen. Dit komt vooral ’s nachts voor, in liggende houding.

 De dag van de ingreep

 Gezien de ingreep onder algemene verdoving gebeurt, dient u ’s ochtends nuchter te zijn. Dit betekent dat het niet meer mag eten of drinken vanaf middernacht. U wordt verwacht aan het onthaal van het chirurgisch dagcentrum op het afgesproken uur.

Na de inschrijving kan u zichzelf omkleden en stapt u het operatiekwartier binnen.   Hier wordt eerst een infuus aangebracht, waarna de anesthesist u in slaap brengt.                De amandelen worden verwijderd door ze stapsgewijze los te maken. Bloedvaatjes die aanleiding geven tot bloeding, worden dichtgeschroeid.

Na de ingreep blijft u nog enige tijd (soms enkele uren) op de ontwaakkamer. Daarna gaat u naar het naverblijf tot u kan vertrekken (meestal rond 16u). wanneer u vertrekt, dient u zich nog even af te melden aan het onthaal.

 Nazorg

 Gebruik bij pijn Diclofenac 50 mg, om de 8 uur.

Indien u hiermee niet comfortabel bent, mag u om de 6 uur ook nog 1 comprimé Zaldiar nemen.

Opgelet: indien u na het innemen van Zaldiar misselijk, suf of slaperig bent, stop deze medicatie en neem Dafalgan 1g of Dafalgan Codeïne om de 6 uur.

Na het verwijderen van de amandelen heeft u een tiental dagen keelpijn, vooral bij het slikken. Hiervoor stellen wij u onderstaand pijnschema voor dat door de anesthesisten werd opgesteld.

Gebruik geen aspirine bevattende geneesmiddelen  (Aspirine, Aspro,…) omdat aspirine een versterkte neiging tot bloeden veroorzaakt.

 De eerste dagen na de ingreep dient u erop te letten zeker voldoende te drinken. De avond na de ingreep en de eerste dag na de ingreep kan u ook koud en zacht voedsel eten: ijsjes, yoghurt, pudding,… .  Vanaf de tweede dag mag u zacht maar wat warmer voedsel eten. Vooral frieten en broodkorsten zijn de eerste week te mijden.na een week kan u geleidelijk terug overschakelen op normale voeding.

De eerste weken na de ingreep is er een wit-geel beslag in de keel zichtbaar. Dit is een normaal verschijnsel en geen teken van infectie.

Daar u slechts één dag in het ziekenhuis blijft, raden we een controle door de huisarts aan één of twee dagen na de ingreep.    Hij zal nagaan of de pijn voldoende onder controle is en of de wondgenezing normaal verloopt.   Een controle bij de NKO-arts ( neus- Keel- Oorarts) wordt voorzien na ongeveer een week.

 Wat te doen bij koorts of bij bloeding na de ingreep?

 Koorts na de ingreep is niet normaal. Daarom dient u in geval van koorts (>38°) de huisarts te raadplegen. Indien en na de ingreep rood bloed in de mond komt, is een controle bij de NKO-arts aangewezen. Indien u geen NKO- arts kan bereiken, kan u zich via spoedgevallen melden.

 Werkonbekwaamheid

 Ten gevolge van de pijn en de sliklast is het meestal niet mogelijk de eerste tien tot veertien dagen na de ingreep te werken. 

 Tot slot

 Het is niet mogelijk in deze bijlage alle details voor elke situatie te beschrijven. Indien u bijkomende informatie wenst, aarzel dan niet om nadere uitleg te vragen aan uw NKO-arts.

 Nuttige telefoonnummers

 Chirurgisch dagcentrum

·        Algemeen nummer      052 25 22 00

·            Ontslagzone  052 25 22 08 of     052 25 22 07

Spoedafdeling 052 25 25 25