Info dienst NKO – UZA

Sinussen

Wat zijn sinussen?

Sinussen zijn bijholtes van de neus. Het zijn met lucht gevulde, in het bot gelegen openingen die via nauwe kanalen in verbinding staan met de neusholte. De sinusholte is bekleed met een flinterdun slijmvlies. We hebben vier paar sinussen: boven en onder de oogkassen bevinden zich respectievelijk de voorhoofdssinussen en de kaakbeensinussen, tussen de ogen heb je de zeefbeensinussen en net onder de hersenen situeren zich de wigbeensinussen. Over hun rol verschillen wetenschappers van mening. Afhankelijk van de theorie zouden ze bedoeld zijn om onze botmassa lichter te maken, als uitbreiding van de oppervlakte van het neusslijmvlies of om het timbre van onze stem te bepalen.

Wat is sinusitis?

Bij sinusitis zijn de sinussen ontstoken. Acute sinusitis wordt veroorzaakt door een verkoudheid, waarbij er zich slijmen ophopen in de sinusholtes en de verbindingskanalen. Typische symptomen zijn gekleurde slijmen en hoofdpijn. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, soms gevolgd door een bacteriële bijbesmetting. Acute sinusitis kan weken aanslepen. Meestal volstaat een behandeling met ontzwellende medicatie, in de vorm van neusdruppels of een neusspoelmiddel. Als de klachten heel ernstig zijn of langer dan een maand duren, gaat u het best naar de huisarts.

Vanaf wanneer spreek je van chronische sinusitis?

Als de klachten langer dan drie maanden aanhouden, heeft u chronische sinusitis. Meestal zijn de klachten dan milder: lichte hoofdpijn, een verstopte neus, minder goed kunnen ruiken … Bij de chronische vorm is er niet noodzakelijk een virus of bacterie in het spel: de ontsteking kan ook het gevolg zijn van onder meer een allergie, poliepen of een anatomische afwijking, bijvoorbeeld een onregelmatig gevormd neustussenschot. Afhankelijk van de oorzaak bestaat de behandeling uit medicatie of een operatie. Sinusingrepen gebeuren vandaag endoscopisch. De chirurg opereert via het neusgat met behulp van een smal instrument waarop een minuscule camera is gemonteerd. Daardoor is de ingreep minder pijnlijk dan vroeger en verloopt de genezing vlotter..